Ceruzák keménységei

A SOKSZOR FELMERÜLT KÉRDÉS...

Milyen keménységű ceruzát válasszak?

CHECK LIST✔️

Hogy megkönnyítsük a dolgod, a Pinker.hu csapata összeállított egy listát amely segít eligazodni a ceruzák között igényeid szerint.

1
Használat
Írásra?
Művészeti rajzolásra?
Műszaki rajzolásra?4
Fogás
Háromszögletű?
Hatszögletű?
Jumbo?
Hengeres?
Gumírozott?
2
Keménység

H - Hard (kemény)
F - Fine (finom)
B - Black (fekete)5
Minőség

Fa minősége?
Jó hegyezhetőség?
3
Törékenység
Flexibilis vagy merev?

6
Ár
Többnyire márka függő.

MŰSZAKI?

PRECIZITÁS
Műszaki rajzolásra főleg a H jelzésű ceruzák a legalkalmasabbak, mivel kevésbé kopnak így ritkábban is kell hegyezni, nem maszatolódnak. Minél magasabb szám található a H betű mellett, a ceruza annál keményebb lesz. A Pinker.hu csapata lassú kopása miatt precízebb munkákhoz ajánlja.

ÍRÁSRA?

ALKALMASSÁG
​Írásra célszerűbb választás az F és a HB jelölésű ceruza. A keménységet mérő skála közepén helyezkedik el, így nem maszatol illetve nem is karcol, ezért írni kényelmes velük. A Pinker.hu csapata javasolja minden diák tolltartójába ezeket a keménységű grafit ceruzákat.

MŰVÉSZETI?

KREATIVITÁS
Minél nagyobb szám áll a B jelölés előtt, annál puhább a ceruza. Ezeket e keménységű grafit ceruzákat művészeti rajzoláshoz szokták használni, mivel puhaságának köszönhetően könnyű árnyékolni és tónusokat kialakítani. A grafitbél puhasága gyorsabb kopást eredményezz és jobban maszatolódik. A Pinker.hu csapata íráshoz ezt keényéséget nem ajánlja.
Ajánlott márkák a teljesség igénye nélkül: Stabilo, Nebulo, Koh-i-Noor, ICO, Faber-Castell, BIC
Grafit Ceruzáink
Tartalomhoz tartozó címkék: Tartalmak